Over Arienne

Sinds 1992 ben ik actief met tekenen en schilderen naast mijn werk als verpleegkundige.
Ik volgde gedurende 5 jaar tekenlessen in deeltijd aan de Gemeentelijke Academie der Schone Kunsten in Arendonk en daarna de studie ‘hogere graad schilderkunst’ in Antwerpen aan de Koninklijke Academie der Schone Kunsten. In 2022 ben ik gestart met een scholing ‘watermedia’ aan het Deeltijd kunstonderwijs van de Kustacademie Antwerpen.

Ontwikkeling

Mijn teken- en schilderkunst heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt van figuratieve aquarellen naar abstracte schilderkunst met landschappelijke elementen en weer terug naar het meer figuratieve werk met oog voor abstracte vormen.

Thema’s en technieken

Op de academies in Arendonk en Antwerpen is veel aandacht besteed aan het tekenen en schilderen van stillevens, portret en model en meer experimenteel: het werken naar thema in alle denkbare technieken.

Ik heb deze opleidingen ervaren als een gedegen ondergrond voor mijn technische kennis en vaardigheden maar tevens als een enorme stimulans om het artistieke deel in mij tot uitdrukking te laten komen

Het schilderen van landschappen blijft me het meest boeien. Ik schilder met name zeegezichten. Ik woon aan zee en die zee blijft voor mij een grote aantrekkingskracht houden. Als je eenmaal verliefd bent op de zee, raak je dat gevoel nooit meer kwijt! De zee en de weidse luchten blijven een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zoveel kleuren en vormen!  Ik schilder regelmatig en-plein-air, meestal op het strand. Ik zoek in ieder geval graag het water op!

In mijn abstractere werken komen altijd landschappelijke elementen terug. Zoals een bijvoorbeeld een horizon, bossages, water etc etc. Met deze schilderstijl begeeft ik me op het grensvlak van figuratie en abstractie. Ik hou van het abstraheren van de werkelijkheid om daarmee een sfeer te scheppen die vraagt om interpretatie.

Ik ben echter een schilder die houdt van afwisseling om te voorkomen dat ik ‘in productie’ ga werken. Niet alleen abstract, om te voorkomen dat het een ‘maniertje’ gaat worden, niet alleen ‘figuratief’ omdat ik dat wel ontspannend, maar soms saai vind. Ik wil niet dat mijn schilderij op een foto gaat lijken, er moet duidelijk zichtbaar zijn dat het om een uniek schilderwerk gaat met zichtbare beweging van de kwaststreken. Ik wil graag dat je ‘mijn hand’ erin blijft zien. Ik wissel van technieken, werkvormen en werkmaterialen, op groot of op klein formaat.

Ik ben lid van een aquarelvereniging omdat ik aquarelleren een zeer boeiende techniek vind waar ik voor mijzelf ontwikkelmogelijkheden zie. Ik heb mij verbonden aan het IWS Holland (International Watercolour Society). In 2020, in 2021, 2022 en 2023 ben ik uitgenodigd in Fabriano (It) om daar te exposeren met een aquarel tijdens een internationaal schilderfestival. In 2022 bezocht ik het watercolor festival in Bologna (Italië) met een grote expositie en heel veel interessante workshops. Ik vond het geweldig om erbij te zijn. We zijn met een groot deel van de groep een dag naar Fabriano gereisd, de bakermat van de aquarelkunst. Bijzonder om mee te maken! In dec 2022 werd ik ook uitgenodigd in Sofia (Bulgarije) waar ik mocht participeren in een groepstentoonstelling met aquarellen.

Ik kan naast het aquarelleren helemaal los gaan op grote schilderdoeken in de acryl- of olieverftechniek. En dan weer af en toe verfijnde schetstekeningetje maken samen met de Urban Schetsers of onderweg in de vakantie vind ik ook heerlijk.

Mijn schilderwijze en beleving bij het schilderen van  grote werken.

Bij het schilderen van grote doeken werk ik niet altijd volgens een vaststaand plan omdat de aard van het werk voortdurend verandert. Ik maak constant nieuwe keuzes terwijl ik aan het werk ben. Ik ben zeer geconcentreerd bezig en word volledig in beslag genomen door wat ik aan het doen ben.

Mijn gedachten, mijn bewegingen en het werkstuk dat ik onder handen heb vormen een soort harmonie. Vooral op groot formaat doek werk en ‘kruip’ ik als het ware helemaal ín het werk! Het schilderij en mijn gedachten vervloeien samen in een voortgaande reeks van veranderingen. Ik stort me er volledig op, maar tegelijkertijd kom ik hierdoor ook tot verstilling en reflectie.

Het bewuste en het onbewuste, het emotionele en het rationele gaan dan een overstijgende relatie met elkaar aan…..totdat mijn geest tot rust komt. En dat is hetzelfde moment waarop het werk af is!

Exposities

Ik exposeer regelmatig in openbare gebouwen zoals in het ziekenhuis, paramedisch centrum, hotels, bij Galerie Otten in Zierikzee bij Stima in Breda e.a. Ook internationaal heb ik meerdere malen geëxposeerd. In 2021 participeerde ik in een groepsexpositie in Fabriano (Italië), in 2022 in Bologna (Italie) en in Varna (Bulgarije)

Mijn werkatelier “Zeeuws Zicht” heb ik aan huis in Zoutelande. Ik verwelkom u daar heel graag (op afspraak). Via de nieuwsbrief kan ik u op de hoogte houden van lopende of aankomende exposities.